Blå karpe.
Blå karpe har været en yndet juleret hos borgerskabet i de nordtyske havnebyer, og herfra er traditionen nået til de sønderjydske købstæder. Idag er der stadig et rimeligt salg i Schleswig-Holsten, hvor karpen spises enten som jule- eller nytårsmad.
Det er slimlaget på fisken der giver den blå farve, så karpen må ikke skrabes eller renses for skel udvendigt, og heller ikke fryses, da det vil ødelægge slimlaget. Fisken kan skylles forsigtigt og tørres indvendig med en køkkenrulle.
Karpen lægges i vasken og overhældes med en halv liter kogende eddike. Herefter lægges karpen i en fiskegryde og koges i vand ved svag varme i 1/2 til 3/4 time efter størrelse. Kog den med løg, laurbærblade, salt og hele peberkorn.
Server fløde-peberrodssovs og hvide kartofler til.
Se også Freddy Blak's Kejsersønnens karper.
Stegte karper. Skær den rensede, skrabede og skyllede karpe i koteletskiver på 2-3 cm tykkelse, drys skiverne med salt og lad dem stå en times tid. Vend skiverne i et sammenpisket æg og derefter i mel blandet med peber. Steges i smør ved svag varme.
Indbagt karpe som forret Kog karpen som ved Blå Karper, men uden eddike. Lad karpen køle lidt af, og pil herefter kødet af fisken. På halve bufferdejs-plader lægges en smule kød, sammen med et par spiseskefulde hakket spinat. Dejen lukkes sammen, og bages et par minutter i ovnen. Serveres varm som forret med dild-dressing.
Karpe på grill. Rens den hele karpe. Drys med peber, timian, estragon og rigeligt salt. Pak karpen ind i en kraftig folie og læg den på grill eller bål i 20 til 30 minutter. Spis blandet salat og flutes til.
Karper i øl. Den rensede, skabede og skyllede karpe drysses med salt og peber og koges derefter i øl under låg ved svag varme i ½ time. Man kommer forskellige krydderier i øllet efter hvad man kan lide- f.eks. løg, selleri, timian, laurbærblade og et stykke honningkage. Efter kogning sies øllet og bruges til sovs.
© Preben Vagn Knudsen, 1999 |
|